Er is momenteel weer een hittegolf gaande en de een kan er beter tegen dan de ander. En toch is het voor eigenlijk iedereen wel even aanpassen. Wat jou een super interessant kijkje in je eigen keuken geeft op het moment dat je echt qua energie en fysieke welzijn even een stapje terug moet doen. Hoe ga je daar mee om en is dat eigenlijk wel de beste manier?
Ooit in ons leven ervaren we fysieke tegenslag. De een eerder dan de ander, en de een heftiger dan de ander. Maar dat het gebeurt is een gegeven.
Energiemanagement en productiviteit zijn het gemakkelijkst wanneer alles voor de wind gaat en we lekker in ons vel zitten. Maar wanneer je niet zo goed in je vel zit, dan val je terug op het niveau van je slechtste voorbereiding. Waardoor je minder kan doen en je minder goed voelt dan zou hoeven.
Feitelijk maakt een hittegolf zichtbaar hoe goed of slecht jij voorbereid bent”.
In dit blog leg ik je uit op welke manieren mensen meestal met (fysieke) tegenslag omgaan, en hoe je dit kan ombuigen naar een dagindeling waardoor je zoveel mogelijk energie behoudt. En het mooie: wanneer je dit toepast ga je ook wanneer het goed met je gaat veel meer energie hebben en werk gedaan krijgen.
De meeste mensen vallen in twee categorieën
Wanneer je niet lekker in je vel zit, dan zijn er heel grofweg twee bewegingen die je kan maken die in ieder geval niet helpen:
- Te lang doorlopen en dan eind van de middag/begin van de avond echt op zijn. De reserves zijn net iets te ver uitgeput en wellicht heb je zelfs hoofdpijn gekregen. Dit noem ik ook wel de kop in het zand strategie, want wanneer je dit te lang volhoudt trek je jezelf echt leeg.
- De hele dag hangend en traag doorgaan terwijl je klaagt over hoe lastig het is. Je doet niet écht iets zinvols, en er is ook geen sprake van echte en herstellende rust. Dit noem ik ook wel de passieve strategie of de slachtoffer-strategie.
Beide scenario’s zijn wat mensen ook vaak doen wanneer ze echt met een flinke ziekte geconfronteerd worden. Wat beide strategieën kenmerkt is dat je in beide gevallen niet echt eigenaarschap neemt over hoe je je voelt en wat je echt nodig hebt om er echt het beste van je leven te maken.
Hoe doe je dat wel?
Door échte activiteit, waarin je echt bewust werkt aan je doelen en intenties, afwisselt met echte rust waar je van herstelt. Deze rust neem je idealiter dus voordat je het echt keihard nodig hebt en het al te laat is.
En om te bepalen wat hierin jouw ritme is, zal je echt de tijd moeten nemen om de signalen van je lichaam op fijnmazig niveau te herkennen en zal je met deze rustmomenten moeten gaan testen. Tijdens deze rustmomenten ga je deze subtiele signalen van je lichaam het gemakkelijkst oppakken en geef je tegelijkertijd de welverdiende rust aan jezelf. Zodat je op een gegeven moment weet welke signalen je lichaam geeft wanneer het tijd is voor een rustmoment dat wel op tijd is. Op die manier hou je je energieniveau gedurende de dag grotendeels op pijl, en gaan de grote pieken en dalen eraf.
Hoe ziet dat er concreet uit
Het verschilt dus echt per persoon en per situatie hoe dit eruit kan zien. Ik (Suzan) geef enkele voorbeelden van mijzelf qua baseline.
Suzan jaren geleden tijdens een gemiddelde lyme dag: Destijds had ik om mijn energie te doseren de ’20 minuten op – 20 minuten af’ methode voor mentaal werk en studie. Die bleek het beste te werken, normaal gesproken. Dus 20 minuten lezen of werken, 20 minuten rust. En de herstellende rust kon dan bestaan uit meditatie, kort liggen, even rustig wandelen, milde yin yoga. Halverwege de dag sliep ik anderhalf uur. Totaal kon ik maximaal 3 uur werken of studeren (of iets anders actiefs doen, for that matter). Omdat lyme nogal fluctueert per dag aan klachten was dit echt een richtlijn en geen gegeven, dus het blijven voelen bleef de belangrijkste leidraad.
Suzan nu op een normale dag: werkblokken van 45 minuten, dan 10 minuten rust waarin ik mediteer, een muziekje luister of even wandel. Belangrijk is in ieder geval de beeldscherm rust – weg van je beeldscherm dus! Deze tijden, 45 minuten op en 10 minuten af, zijn trouwens onderbouwde tijden wanneer het gaat om onderzoek over High Performance. Wanneer je dit ritme aanhoudt, heb je waarschijnlijk de meeste focus en energie. Waarschijnlijk, omdat je natuurlijk altijd vanuit een wetenschappelijk onderzoek naar groepen moet kijken of dit bij jou ook echt zo werkt. De kans is in ieder geval groot.
Halverwege de dag heb ik een lunchpauze waarbij ik een uurtje de tijd neem om rustig een energie gevende maaltijd klaar te maken. Later op de middag plan ik een half uurtje in voor of een powernap of meditatie of een andere vorm van rust; dit is een bonus en heb ik niet altijd nodig. Ik kan een volledige werkdag maken.
Suzan tijdens de hittegolf: werkblokken van zo’n 30 minuten, dan 10 minuten rust. Verder ziet het er hetzelfde uit als buiten de hittegolf en kan ik een volledige werkdag maken. Wel stop ik eind van de middag iets eerder, en werk ik dan in de avond nog even. Op deze dagen pak ik ook wel de bonus half uur rust later in de middag.
Van baseline naar voelen in het moment
Zoals je ziet zijn dit al verschillende baselines. Het belangrijkste is dat je vanuit het meten vooral je lichaam leert kennen zodat je ook wanneer het even minder gaat je dit gemakkelijk kan aanvoelen en aanpassen. Elke dag is weer anders. En toch: wanneer ik op een normale dag twee keer zo lang als 45 minuten achter elkaar werk, dan merk ik dat later op de dag. Ik ben natuurlijk door de jaren heen heel sensitief geworden om deze verschillen op te merken. De tijden van jezelf leren kennen zijn dus richtlijnen die je kunnen helpen bij de ruwe schets van wat voor jou werkt in bepaalde situaties. Het voelen hoe jij je voelt in het huidige moment, in het nu, blijft vervolgens echt het beste middel om centraal te stellen in wat je op dat moment doet.
Dit helpt jou om voorbereid te zijn
En dat is een vaardigheid die je heel goed kan gebruiken wanneer je bijvoorbeeld wel iets onder de leden hebt of langer ziek bent. Dan kan je namelijk zorgen voor optimaal herstel. En laten we eerlijk zijn, vroeg of laat worden we in het leven allemaal wel met ziekte geconfronteerd.
En voor nu tijdens de hittegolf brengt dit je simpelweg zo energiek mogelijk de dag door, waarop je lekker je ding doet en geniet van wat je wil doen.
The upside
En nog mooier: wanneer je goed voorbereid bent op de slechtere momenten, dan betekent dat automatisch dat je op de momenten dat je goed in je vel zit echt op het niveau van High Performance, of wat ik nog liever noem Integral Performance, kan werken. En dat is zo lekker! Dan kan je nog meer doen van wat je al het liefste doet. Nog meer realiseren, nog meer bouwen aan je droom, nog meer impact hebben. Dat wil toch iedereen?
Geef een reactie